Taalkundenieuwtjes

Blijf op de hoogte!

Masterclass Profielwerkstuk

Taalonderzoek bij kinderen: hoe doe je dat?

 

Zit jij in de bovenbouw van havo of vwo en wil je voor jouw profielwerkstuk meer weten over hoe baby's en jonge kinderen taal leren en hoe taalonderzoek gedaan wordt? Neem dan deel aan de unieke masterclass 'Taalonderzoek bij kinderen: hoe doe je dat?' van het Max Planck Instituut op dinsdag 8 oktober 2024 van 13:00 tot 17:00 uur

 

Wat houdt de masterclass in?

In deze masterclass wordt aandacht besteed aan de taalontwikkeling van baby's en jonge kinderen, het opzetten van je eigen onderzoek (o.a. het opstellen van een goede onderzoeksvraag en het analyseren van gegevens) en aan hoe taalonderzoek bij kinderen in zijn werk gaat. Welke methodes zijn er? Hoe kun je welke aspecten van de taalontwikkeling onderzoeken? Daarnaast kun je experts vragen stellen over je profielwerkstuk, om verder op weg te worden geholpen met de aanpak van je eigen onderzoek. 

 

Deelname is gratis. De masterclass is mogelijk (deels) in het Engels.

 

Locatie: Max Planck Instituut, Wundtlaan 1, Nijmegen

 

Je kunt je hier aanmelden. 

 

Download
Flyer Profielwerkstuk Masterclass_okt202
Adobe Acrobat document 187.9 KB

Nieuwe online masterclass over taalonderzoek bij kinderen

De online masterclass gaat wegens te weinig aanmeldingen helaas niet door op 22 april. Er zal een nieuwe datum komen in het najaar, info volgt. 

 

Ben je op zoek naar informatie voor een profielwerkstuk over hoe baby's en jonge kinderen taal leren? Doe dan mee aan de online masterclass op donderdag 22 april 2021! In deze Zoom-masterclass wordt aandacht besteed aan de taalontwikkeling van baby's en jonge kinderen en aan hoe taalonderzoek bij kinderen in zijn werk gaat. Ook kun je al je vragen over je profielwerkstuk stellen aan taalexperts van het Max Planck Instituut.

 

Wanneer? Donderdag 22 april 2021, 13:00-16:00 uur

Waar? Online Zoom-meeting

Door wie? De afdeling Language Development van het Max Planck Instituut Nijmegen

Voor wie? Havo- en vwo-leerlingen met interesse in hoe baby's en jonge kinderen taal leren, leerlingen die op zoek zijn naar informatie voor een profielwerkstuk

Kosten? Gratis!

Meer informatie? Download onderstaande flyers!

 

Let op: er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar!

 

Wil je je aanmelden? Dat kan via deze link: www.babyandchild.nl/profielwerkstuk

 

Download
Promotekst_masterclass_PWS_apr2021.pdf
Adobe Acrobat document 155.7 KB
Download
Flyer_masterclass_PWS_apr2021.pdf
Adobe Acrobat document 1.5 MB

Profielwerkstukprijzen Levende Talen Nederlands

Ook dit jaar organiseert Levende Talen Nederlands (LTN) een wedstrijd voor het beste profielwerkstuk Nederlands: 'Profielwerkstuk Nederlands van het jaar'. De beste profielwerkstukken Nederlands (vwo en havo) worden beloond met een eervolle vermelding, €100, én publicatie op de website lerarennederlands.nl. 

 

Nieuw: voor leerlingen in het vmbo is er dit jaar een aparte prijs voor een profielwerkstuk waarin een mooie taalprestatie is geleverd. Ook deze winnaar ontvangt een geldbedrag van €100!

 

Inzendingen zijn welkom vóór 1 mei 2021!

 

havo en vwo: r.de.bonth@hotmail.com

vmbo: pwsprijsvmbo@lerarennederlands.nl

 

Meer informatie over de profielwerkstukprijzen voor havo en vwo is hier te vinden!

Klik hier voor meer informatie over de profielwerkstukprijs voor het vmbo!

 

Wat voor taalbaas word jij?

Bij Taalbaas kon iedereen van 12 tot en met 18 jaar in de zomer van 2020 online workshops volgen van BN'ers die creatief zijn met taal: schrijvers, acteurs, journalisten, spoken word artiesten en cabaretiers. Grappen schrijven, gedichten maken, verhalen verzinnen of leren rappen. Helemaal gratis! Achter de schermen wordt hard gewerkt aan een vervolg, dus houd de website taalbaas.nu in de gaten!

Online Masterclass Profielwerkstuk Taalontwikkeling

Ben je op zoek naar informatie voor een profielwerkstuk over hoe baby's en jonge kinderen taal leren? Doe dan mee aan de online masterclass op 8 oktober 2020! In deze Zoom-masterclass krijg je een mini-college over taalontwikkeling, leer je hoe taalonderzoek bij kinderen in zijn werk gaat, krijg je een digitaal kijkje in het kindertaallab en kun je al je vragen over je profielwerkstuk stellen aan taalexperts van het Max Planck Instituut.

 

Wanneer? Donderdag 8 oktober 2020, 13:00-16:00 uur

Waar? Online Zoom-meeting

Door wie? De afdeling Language Development van het Max Planck Instituut Nijmegen

Voor wie? Havo- en vwo-leerlingen die hun profielwerkstuk gaan schrijven over kindertaalverwerving

Kosten? Gratis!

Meer informatie? Download onderstaande flyers!

 

Let op: er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar!

 

Wil je je aanmelden? Dat kan via deze link: https://www.babyandchild.nl/profielwerkstuk 

 

Download
Promotekst_masterclass_PWS_okt2020.pdf
Adobe Acrobat document 527.5 KB
Download
Flyer_masterclass_PWS_okt2020.pdf
Adobe Acrobat document 1.5 MB

Nieuwe pws-masterclass over taalonderzoek bij kinderen

Schrijf jij een profielwerkstuk over taalverwerving? Ben je geïnteresseerd in hoe baby's en jonge kinderen taal leren? Wil je meer weten over de ontwikkeling van ander communicatief gedrag, zoals wijzen of beurtwisselingen? Of ben je benieuwd naar hoe de taalontwikkeling verloopt bij kinderen met een taalontwikkelingsstoornis? Kom dan naar de unieke masterclass 'Taalonderzoek bij kinderen: hoe doe je dat?' georganiseerd door het Baby & Child Onderzoekscentrum van het Max Planck Instituut in Nijmegen. De masterclass vindt plaats op donderdagmiddag 16 april 2020. Hieronder kun je de promotekst en de flyer downloaden met meer informatie over de masterclass en hoe je je kunt aanmelden. 

 

Let op: deze masterclass gaat in verband met het coronavirus niet door! In oktober van dit jaar zal een nieuwe masterclass worden georganiseerd. De inschrijving hiervoor wordt later dit jaar geopend. Houd de nieuwsberichten in de gaten voor updates!

 

Download
Promotekst_masterclass_PWS_april2020.pdf
Adobe Acrobat document 156.3 KB
Download
Flyer_masterclass_PWS_april2020.pdf
Adobe Acrobat document 1.4 MB

17 december 2019: Nieuw thema + toolkit op de website!

Het zal je vast niet zijn ontgaan: 'boomer' is het woord van 2019 volgens de verkiezing van Van Dale! En er is nu ook een nieuw thema 'Woorden' aan de website toegevoegd! Neem een kijkje op de betreffende themapagina om meer te ontdekken over dit thema. Je kunt ook de bijbehorende toolkit over Neologismen (nieuwe woorden) downloaden! 

Nieuwe ronde pws-prijs Nederlands

Misschien is jouw profielwerkstuk wel een prijs waard! Ook in 2020 kun je meedingen naar de profielwerkstukprijs van Levende Talen als je een profielwerkstuk hebt geschreven bij het schoolvak Nederlands. Hier vind je meer informatie over de prijs en de criteria voor beoordeling. Let op: het is de bedoeling dat je begeleidende docent(e) het betreffende pws instuurt. Dat kan vóór 1 mei 2020 in digitale vorm naar r.de.bonth@hotmail.com. De winnende profielwerkstukken (havo en vwo) verdienen elk 100 euro en een publicatie via de website www.lerarennederlands.nl.

 

De winnaars van de Profielwerkstukprijs Nederlands 2020 zijn inmiddels bekend!

De werkstukken en juryrapporten kun je hier lezen.

Nieuw: blog over straattaal!

Taalonderzoeker en straattaalspecialist Khalid Mourigh is een blog begonnen over straattaal! En dat is heel goed nieuws, want straattaal is een populair onderwerp voor profielwerkstukken! In de blogs van Khalid vind je allerlei interessante weetjes over verschillende aspecten van straattaal. Super handig! Bovendien zijn de blogs ook nog eens erg toegankelijk geschreven, voor als je nog niet zoveel over het onderwerp weet. Lezen dus!

 

Je vindt Khalids blog hier

Bezoek DRONGO 2019!

Op vrijdag 25 en zaterdag 26 oktober 2019 wordt aan de Radboud Universiteit Nijmegen de 8e editie van het DRONGO talenfestival georganiseerd. Het thema van deze editie is 'De impact van taal'. Op DRONGO kun je verschillende informatieve sessies bijwonen, stands bezoeken en/of zelf deelnemen aan onderzoekjes in de interactieve labs.

 

De bezoekersregistratie is inmiddels geopend! Ben jij er ook bij? De toegang is gratis! Je kunt je ticket(s) bestellen via de website, en daar ook alvast het uitgebreide programma bekijken.

Nieuwe pws-masterclass

Op donderdag 21 november 2019 vindt de volgende masterclass 'Taalonderzoek bij kinderen: hoe doe je dat?' plaats aan het Max Planck Instituut in Nijmegen. Deelname aan de masterclass is een unieke kans als jij bezig bent met of plannen hebt voor een profielwerkstuk over taalverwerving bij baby's en kinderen! Meer informatie over de masterclass en over hoe je je kunt aanmelden (verplicht!) vind je hier. Je kunt ook de onderstaande flyers downloaden!

 

Download
Flyer pws-masterclass
Flyer_masterclass_PWS_nov2019.pdf
Adobe Acrobat document 1.0 MB
Download
Korte beschrijving pws-masterclass
Promotekst_masterclass_PWS_nov2019.pdf
Adobe Acrobat document 68.6 KB

Talenstudie voor jou?

Het Nationaal Platform voor de Talen heeft de website Talenstudie voor jou gelanceerd. Je vindt hier allerlei praktische informatie over talenstudies. Wat voor soorten talenstudies zijn er? Aan wat voor beroepen kun je denken als je bent afgestudeerd? Daarnaast bevat de website ervaringsverhalen van studenten en alumni. Zij vertellen je wat een taal studeren zo interessant maakt. Ben je zelf ook aan het oriënteren voor een vervolgopleiding, of wil je iets met talen doen maar weet je nog niet precies wat? Gebruik dan de opleidingenzoeker om te ontdekken welke studie bij jou past!

Meld je aan voor de pws-masterclass!

Meld je aan voor de pws-masterclass!

Zit je in vwo 5/6 en ben je geïnteresseerd in het schrijven van een profielwerkstuk over taalontwikkeling bij baby's en kinderen? Dan is de profielwerkstuk-masterclass 'Taalonderzoek bij kinderen: hoe doe je dat?' misschien wel iets voor jou! Deze masterclass vindt plaats op 17 april 2019 op het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek in Nijmegen. Meer informatie over de inhoud van de masterclass vind je in onderstaande flyer. Let op: aanmelden is verplicht! Wil je je alvast oriënteren? Dat kan via het thema Taalverwerving en de bijbehorende toolkits!

 

Op een rijtje: 

Wat? Pws-masterclass gericht op taalontwikkeling bij baby's en kinderen

Voor? Leerlingen in vwo 5/6 met een interesse in dit onderwerp (voor hun pws)

Wanneer? Woensdag 17 april 2019, 13:00-17:00 uur

Waar? Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek (Radboud Universiteit Nijmegen) 

Aanmelden? Ja!

 

Download
Profielwerkstuk-masterclass 'Taalonderzoek bij kinderen: hoe doe je dat?'
Profielwerkstuk-masterclass 'Taalonderzo
Adobe Acrobat document 58.5 KB

2 februari 2019: LOT-populariseringsprijs 2019!

Oprichtster van Profielwerkstuk Taalkunde Kristel Doreleijers heeft op zaterdag 2 februari samen met Mathilde Jansen en Nicoline van der Sijs (alle drie werkzaam bij het Meertens Instituut) de LOT-populariseringsprijs gewonnen voor het beste idee om taalwetenschappelijk onderzoek bij een groot publiek onder de aandacht te brengen.

 

De stimuleringsprijs werd uitgereikt tijdens de jaarlijkse Grote Taaldag in Utrecht en zal worden ingezet voor het ontwikkelen van een website waarop je kunt gaan ontdekken hoe taalonderzoek precies kan worden aangepakt, en welke methoden er allemaal zijn. Ook heel handig voor profielwerkstukken dus! Je kunt hier meer lezen over dit initiatief. 

Ding mee naar de pws-prijs Nederlands!

Heb jij een profielwerkstuk geschreven bij het vak Nederlands waar je supertrots op bent? Laat het dan niet in de lade verdwijnen en stuur je werkstuk in voor de profielwerkstukwedstrijd van het SectieBestuur Nederlands (SBN), de Vereniging voor Leraren in Levende Talen (VLLT) en de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek (IVN). Voor het beste profielwerkstuk op havo-niveau én op vwo-niveau is (naast veel lof) een geldprijs beschikbaar van €100,-, dus waar wacht je nog op!

 

Is je profielwerkstuk nog niet af, maar ben je er wel mee bezig? Geen paniek, want je hebt nog even de tijd. Stuur je profielwerkstuk in ieder geval vóór 1 mei 2019 op naar r.de.bonth@hotmail.com om kans te maken op deze mooie prijs. 

 

Meer informatie vind je hier.

DRONGO talenfestival 2018

Op vrijdag 9 en zaterdag 10 november 2018 vindt aan de Radboud Universiteit in Nijmegen de zevende editie van het DRONGO talenfestival plaats. Op dit festival komen taalprofessionals en taalliefhebbers bij elkaar tijdens talrijke activiteiten. Je kunt lezingen of workshops/spoedcursussen bijwonen, deelnemen aan debatten, in gesprek gaan met bedrijven en andere instellingen in de taalsector, én je kunt diverse labs bezoeken met 'live wetenschap'. Doe inspiratie op voor jouw werkstuk, verdiep je in actuele taalvraagstukken en beleef een leuk dagje uit! Kijk voor meer informatie, het volledige programma en tickets op de festivalwebsite

Week van het Nederlands 6 t/m 13 oktober 2018

Zaterdag 6 oktober start de week van het Nederlands met als thema 'Iedereen aan het woord'. Een week lang staat onze taal in de schijnwerpers en worden er allerlei activiteiten georganiseerd om de veelzijdigheid van het Nederlands te vieren. Natuurlijk biedt de Week van het Nederlands jou ook extra mogelijkheden om inspiratie op te doen voor jouw profielwerkstuk. Op deze website vind je een overzicht van alle activiteiten! 

Kennisclips over de Nederlandse taal en cultuur

Wil je weten hoe het is om Nederlands te studeren? Heb je een brede interesse in de Nederlandse taal en cultuur? De opleiding Nederlandse Taal en Cultuur van de Universiteit Utrecht heeft een serie van zeven kennisclips ontwikkeld over actueel onderzoek in de Neerlandistiek, bijvoorbeeld over taalvariatie door de eeuwen heen, over taalverschillen binnen het Nederlands taalgebied en over de relatie tussen meertaligheid en identiteitsvorming. In de clips komen ook alumni aan het woord: ex-studenten van de opleiding Nederlands. Zij kunnen je meer vertellen over beroepsperspectieven. Nieuwsgierig geworden? Bezoek dan het YouTubekanaal of bekijk de pagina Kennisclips*. 

 

*In de hieronder aangekondigde collegereeks 'Grote Vragen van het Nederlands' zal ook, direct of indirect, worden aangesloten bij de kennisclips. Check het programma van de collegereeks om te ontdekken wat jou interesseert! 

4 juli 2018: Zelf college aan de Universiteit volgen? Dat kan!

Vanaf komend najaar organiseert de Universiteit Utrecht de nascholingsreeks 'Grote Vragen van het Nederlands'. De reeks bestaat uit vier colleges die worden verzorgd door docenten van de opleiding Nederlands. Met thema's als diversiteit, identiteit en geletterdheid zijn de colleges niet alleen interessant, maar ook maatschappelijk relevant. Dus houd jij van taal en van lezen? Wil je ontdekken hoe het is om onderwijs te volgen aan de Universiteit? Of ideeën opdoen voor je profielwerkstuk (leerlingen) of lessen Nederlands (docenten)? Meld je dan aan voor (een van) de vier colleges! Hier vind je meer informatie. 

19 april 2018: Nieuw thema en nieuwe toolkit op de website!

Kies een origineel onderwerp voor jouw profielwerkstuk en verdiep je in de naamkunde! Welke motieven bepalen de voornaamkeuze van ouders? Waarom vinden we de ene naam mooier dan de andere? Welke namen van producten verkopen het best? Bekijk de themapagina voor goede ideeën en download de bijbehorende toolkit! Treed zo in de voetsporen van universitair onderzoeker dr. ir. Gerrit Bloothooft, die al zeker twintig jaar onderzoek doet naar namen in Nederland!

6 april 2018: Profielwerkstuk Taalkunde in het nieuws!

Neerlandistiek, het online tijdschrift voor taal- en letterkundig onderzoek, publiceerde een artikel over Profielwerkstuk Taalkunde. Je leest het hier!

5 April 2018: Wat iedereen moet weten over meertaligheid

Meertaligheid in Nederland is eerder regel dan uitzondering. Om optimaal van die meertaligheid te kunnen profiteren, is toegankelijke kennis over alle aspecten die ermee samenhangen een vereiste! Hier vind je in ieder geval al 10 cruciale inzichten over meertaligheid en taalverwerving! Wil je meer weten? Bekijk dan de themapagina of download de bijbehorende toolkit

21 februari 2018: De Internationale Dag van de Moedertaal

Op 21 februari werd wereldwijd de Internationale Dag van de Moedertaal gevierd. Wat is de rol van de moedertaal bij het leren van een tweede taal eigenlijk? Aan de Universiteit Utrecht wordt op dit moment gewerkt aan een 'app' die docenten kan helpen een tweede taal te onderwijzen! Meer informatie vind je hier. Als je geïnteresseerd bent in dit thema, kan je ook de Toolkit Tweedetaalverwerving downloaden! 

Februari 2018: Talen voor Nederland

Download
De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft een rapport uitgebracht over de omgang met en de positie van talen in Nederland. De Nederlandse samenleving is een meertalige samenleving. Om meertaligheid volledig te benutten is verstandig en efficiënt taalbeleid nodig. Dit rapport doet een voorzet met enkele praktische aanbevelingen. Handig voor jouw profielwerkstuk over meertaligheid en/of taalbeleid!  Je kunt het KNAW-rapport via onderstaande button downloaden.
Talen voor Nederland.pdf
Adobe Acrobat document 843.0 KB

3 februari 2018: Nominatie voor Profielwerkstuk Taalkunde

Op zaterdag 3 februari vond in Utrecht De Grote Taaldag plaats: een taalcongres met lezingen van taalwetenschappers uit binnen- en buitenland. Aan het einde van de dag werd tijdens het Taalgala de LOT Populariseringsprijs uitgereikt: een prijs voor taalkundigen die hun onderzoek toegankelijk maken voor een breed, niet-taalkundig geschoold publiek. Profielwerkstuk Taalkunde was één van de drie genomineerden! De prijs werd uiteindelijk toegekend aan taalwetenschappers Sharon Unsworth en Gerrit Jan Kootstra van de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij gaan een animatiefilmpje ontwikkelen over meertaligheid voor leerlingen en leerkrachten van de basisschool. Profielwerkstuk Taalkunde wenst hun veel succes!

29 en 30 september 2017: DRONGO talenfestival

Op vrijdag 29 en zaterdag 30 september 2017 vond in het Beatrixgebouw in Utrecht het jaarlijkse DRONGO talenfestival plaats: hét talenfestival van Nederland en Vlaanderen. Lees hier een verslag!